e
sv

Bilgisayarınıza virüs bulaştığına dair 5 işaret

15 Nisan 2022 10:36
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bilgisayar virüsleri ve diğer kötü amaçlı yazılım türleri, internet çağımızın belasıdır. Haberlerde şu ya da bu yerdeki siber saldırılarla ilgili bir haber olmadan neredeyse bir hafta geçmiyor. Birçok kötü amaçlı yazılım türü vardır . Virüsler bunlardan sadece bir tanesidir. Çoğu insan antivirüs kullanarak kendilerini korumaya çalışır. Ancak buna rağmen, bilgisayarlara günlük olarak virüs bulaşmaya devam ediyor. Ancak bir bilgisayardaki bir virüsün bulaştığının en yaygın belirtileri nelerdir? Öğrenmek için okumaya devam edin.

BİR BİLGİSAYAR VİRÜSÜ NEDİR?

Bilgisayar virüsü, kendisini diğer programlara ekleyerek ve onları zarar verecek şekilde değiştirerek kendi kendini çoğaltmak üzere tasarlanmış bir yazılım türüdür. Bu virüsler, virüslü programlar aracılığıyla bir bilgisayardan diğerine yayılır.

BİLGİSAYAR VİRÜSÜ BULAŞMASINI TESPİT ETME YOLLARI

Aşağıdakiler, bilgisayarlara virüs bulaşmasının en yaygın belirtilerinden bazılarıdır;

1. NORMAL BAŞLATMA SÜRELERİNDEN DAHA YAVAŞ

Bilgisayarınızın açılması aniden normalden uzun mu sürüyor? Cevabınız evet ise, bu bir virüs enfeksiyonu belirtisi olabilir. Virüsler, normalde bir bilgisayardaki normal programlar tarafından kullanılacak olan kaynakları alır. Bu, özellikle başlangıçta yavaşlamalarına neden olur.

Bununla birlikte, bir PC’de daha uzun önyükleme sürelerinin başka sebepleri olabileceğini belirtmeliyiz. Belki de başlangıçta çalışan çok fazla program vardır. Bunları Görev Yöneticisi’nde devre dışı bırakabilirsiniz. Veya bilgisayarınızda yeterli RAM olmayabilir.

2. BİLGİSAYARINIZ ANİDEN YAVAŞLAR

Bu, bilgisayarlara virüs bulaşmasının başka bir yaygın belirtisidir. Bilgisayarınızın performansında ani ve sürekli bir düşüş fark ederseniz, bu bir virüs tarafından vurulduğunuzun bir işareti olabilir.

Ancak, bilgisayarların başka nedenlerle yavaşlayabileceğini unutmayın. Belki de daha önce belirtildiği gibi yeterli RAM’iniz yoktur. Veya oyunlar gibi kaynak yoğun programlar çalıştırıyor olabilirsiniz. Bilgisayar programları giderek daha karmaşık hale geliyor. Bilgisayarınız bunları çalıştırma görevine bağlı değilse, önemli ölçüde yavaşlayabilir.

3. SABİT SÜRÜCÜNÜZ HER ZAMAN ETKİN

Bilgisayarınızın sabit diskinin her zaman meşgul olduğunu fark ederseniz, bu bir virüsün bulaştığının başka bir işareti olabilir. Çoğu bilgisayarda sürücü ışıkları vardır. Bunlar, sabit sürücüye veri yazıldığında yanıp söner.

Ancak, bilgisayarda gerçekten hiçbir şey yapmıyorsanız, sabit sürücünün sürekli kullanımda olmasına gerek yoktur. Buradaki nokta, bilgisayarınızın nasıl performans gösterdiğini bilmenizdir. Normdan ani bir sapma görürseniz ve sabit sürücü her zaman kullanımda görünüyorsa, bilgisayarınıza bir bilgisayar virüsü bulaşıp bulaşmadığını kontrol etmelisiniz.

4. BİLGİSAYARINIZ KULLANILAMAZ HALE GELDİ

Aşırı durumlarda, virüs bir bilgisayarı kullanılamaz hale getirebilir. Bazı bilgisayarların kötü amaçlı yazılım tarafından saldırıya uğradığında yavaşladığını zaten belirtmiştik. Yavaşlama o kadar fazla olabilir ki artık PC’nizdeki dosyalarınıza erişemeyeceksiniz. Veya belki de artık erişilemeyen tek bir programdır. Veya bir program bir şekilde kullanılamaz hale gelecek şekilde değiştirilmiş olabilir.

5. BİLGİSAYARINIZ ARTIK SÜREKLİ ÇÖKÜYOR

Kilitlenme, siz bir şeyin ortasındayken bir bilgisayarın aniden kendini kapatmasıdır. Bu, bilgisayar virüsleri tarafından enfeksiyonun başka bir yaygın işaretidir. Bazı durumlarda bu, ölümün korkunç mavi ekranı olarak kendini gösterir. Bu olursa, bilgisayarınıza bir virüs bulaştığının bir işareti olabilir.

BİR BİLGİSAYAR VİRÜSÜ SALDIRISINDAN KURTULMAK İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ?

Belirtildiği gibi, bilgisayarlar günlük olarak virüslerin saldırısına uğrar. Ama iyileşmek için ne yapabilirsin? Bilgisayarlarda virüs saldırılarına karşı birkaç çözüm var;

SALDIRILARI GERÇEKLEŞMEDEN ÖNCE ÖNLEYİN

İlki muhtemelen bir çare değildir. Önleyici bir önlemdir. İlk etapta bilgisayarınıza virüs bulaşmadığından emin olmanız gerekir. Ama bunu nasıl yaparsın? Peki, bilgisayarınızı bir antivirüs kullanarak koruyabilirsiniz. Bugün piyasada bunlardan birkaç tane var.

Bir antivirüs için ödeme yapmak istemiyorsanız, her bilgisayarda yüklü olarak gelen Microsoft Defender Antivirus’ü kullanabilirsiniz. Çoğu insan bunun yeterli koruma sağlamadığından endişelenir. Ama bu gerçeklerden daha fazla olamazdı. Microsoft Defender Antivirus, herhangi bir bilgisayarı korumak için fazlasıyla yeterlidir.

KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMI KALDIRMAK İÇİN BİR VİRÜSTEN KORUMA YAZILIMI ÇALIŞTIRIN

Bilgisayarınıza virüs bulaşması gibi talihsiz bir durumda, bulaşmayı ortadan kaldırmak için bir virüsten koruma yazılımı çalıştırmak isteyebilirsiniz. Şanslıysanız, enfeksiyon şiddetli olmayacak ve tüm dosyalarınızı kurtarabileceksiniz. Bununla birlikte, birçok durumda, işinizin bir kısmını kaybedersiniz. Bu yüzden her zaman yedek almanız önemlidir.

WİNDOWS’U HER ZAMAN GÜNCEL TUTUN

Bilgisayarınızı güncel tutmayı ihmal etmek, virüs bulaşmasına neden olabilecek başka bir nedendir. Microsoft, güvenlik açıklarını tıkamak da dahil olmak üzere sürekli olarak Windows yazılımını geliştirmektedir.

Bu nedenle, bilgisayarınızı korumada etkili oldukları için tüm güncellemeleri aldığınızdan emin olmanız gerekir. Bazı kişilerin bilgisayarlarını güncellerken sorunlarla karşılaştığını lütfen unutmayın. Bu durumda, Windows 10’a yapılan özellik güncellemesini kontrol etmek isteyebilirsiniz, çözüm yüklenemedi .

WİNDOWS’U YENİDEN YÜKLEYİN

Bu, bir bilgisayara virüs bulaştığında son çaredir. Bazı durumlarda, hasar telafi edilemeyecek kadar şiddetli olabilir. Bu durumda, bilgisayarınızı biçimlendirmeniz daha iyi olabilir. Windows’u yeniden yüklemek, bilgisayarınızdaki her şeyin kaybolacağı anlamına gelir. Yine, bu, özellikle önemli verilerinizin her zaman yedeklerinin tutulması gerektiğine işaret eder.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki içerik:

Bilgisayarınıza virüs bulaştığına dair 5 işaret