e
sv

Dünyayı saran dijital tehlike!

06 Nisan 2023 16:03
Son yılların korkulu teknolojilerinden biri de Deepfake teknolojisi.
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Özellikle kötü niyetli kişiler tarafından kullanılan Deepfake teknolojisi, insanlar üzerinde büyük travmalara neden oluyor. Sosyal medya platformları üzerinden paylaşılan fotoğraflar ve videolar kullanılarak, istenilen yüzleri hiç tahmin etmediğiniz durumlara sokulabilir. En çok kullanılan alanlar ise uygunsuz fotoğraflar ve videolar. 

DEEPFAKE NEDİR?

DEEPFAKE TEKNOLOJİSİNİN TEHLİKELERİ NELER?

DEEPFAKE NASIL TESPİT EDİLEBİLİR?

Adını yapay zekanın bir alt kümesi olan derin öğrenmeden (Deep Learnig) alan deepfake; sahte olanı gerçek gibi göstermek amacıyla videolar ve diğer dijital içeriklerdeki yüzleri, sesleri değiştirmek için kullanılan bir teknolojidir. 

Her türden deepfake bulmak mümkün: Bir kişinin yüzünün bir başkasıyla değiştirildiği dosyalar, konuşan kişinin ağzının orijinalinden farklı bir ses parçasına ayarlanabildiği dudak senkronizasyonları, kişiye söylemediği şeyler söyletmek için kullanılan ses klonlama tekniği…

Tamamen sentetik yüzler ve gövdeler, örneğin dijital avatar olarak hazırlanabilir. Mesela Florida’daki Dali Müzesi’nin Salvador Dali’yi canlandırdığı gibi deepfake teknolojisiyle ölü insanlar bile dijital alanda hayata döndürülebilir. 

Bu sentetik video ve fotoğraf manipülasyonları, Çekişmeli Üretken Ağlar (“Generative Adversarial Networks”) üzerinden üretiliyor. !!!!!! (Buradaki konuşmaya “Generative Adversarial Networks” GAN fotosu veya videosu koy)!!!!!!

Peki bu sistem nasıl çalışıyor?

Aslında bir makine öğrenme modeli olan GAN kapsamında iki nöral ağ, birbirlerinden daha iyi sonuç elde etmek için yarışıyor. 

Basitçe anlatmak gerekirse: Bir bilgisayar, diğer bir bilgisayara, oluşturduğu dijital klonun yeterince ikna edici olup olmadığını söylüyor, bunun için de dijital klonu orijinal malzemeyle karşılaştırıyor. Hareketler, ses ya da ifade aynı mı değil mi, buna bakıyor. Sistem, sonuçtan memnun olana kadar birden fazla denemeyle kendini geliştiriyor.

PEKİ DEEPFAKE TEKNOLOJİSİNİN TEHLİKELERİ NELER?

“Deepfake” ile videolar veya fotoğraflar hazırlayanlar özellikle ünlüleri hedef alıyorlar. ‘Deepfake’ içerikleri hazırlanan topluluklar arasında en çok sinema, siyaset ve sanat dünyasından kişiler var. 

Deepfake teknolojisinin zararları, başta en çok müstehcen alanda  kendini gösteriyor. Sahte videolar ve resimler geniş kitlelere ulaşıyor ve ünlülerden okul çocuklarına kadar değişen kurbanlarına büyük zarar veriyor.

Toplum için deepfake tehlikesi, medyayı tüketme biçimiyle de doğru orantılı. Ortalama bir kişi, çevrimiçiyken çok sayıda medyaya boğulur ve paylaştıklarının gerçekten doğru olduğundan her zaman emin olmayabilir.

Diğer yandan kutuplaşmış toplumlarda bu, doğru olsun ya da olmasın, insanları bir şeye inandırmak için bolca fırsat verir. Bu nedenle, videonun kalitesi o kadar da önemli değildir. Bu, o an gözlerinizle ne gördüğünüzle ilişkilidir, gerçek olsun olmasın. 

Örneğin bir reklam filmi için Barış Manço’nun yüzünün kullanıldığı video, bu teknolojinin imkanlarını gösteren örnelerden biri olmuştu.

David Beckham’ın dokuz dil konuştuğu veya Mark Zuckerberg’in verilerinizi kontrol ettiği için sizi kontrol ettiğini söylediği görüntüler…

“De Korrespondent” haber sitesi tarafından yapılan ve Hollanda’da viral hale gelen siyasi amaçlı bir deepfake daha

Hollanda Başbakanı Mark Rutun siyasi çizgisinde büyük bir değişiklik olduğunu gösteren videoda Rut, geniş kapsamlı iklim önlemlerini tam olarak destekleyeceğini söylüyor. 

Bunlar akla gelen birkaç meşhur deepfake örneği…

Diğer yandan dolandırıcıların da çok fazla kullandığı bir teknoloji. Geçtiğimiz aylarda çıkan bir haberde, bu teknolojinin geldiği bir başka boyutu gösteriyor. Habere göre Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bir bankadan, sahte ses kullanarak 35 milyon dolar çalındı. Ortaya çıkan mahkeme belgeleri, suçluların banka yetkililerini kandırmak için, bir şirket yöneticisinin sesini yapay zeka ile taklit ettiği belirtildi.

Bütün bu anlattıklarımızda elbette yalancının payı da var. Bir başka ifadeyle, bazı politikacıların bu tür yanlış bilgilerle dolu bilgi ortamından yararlanması durumu. Bu teknolojinin yalnızca varlığı bile, insanların söylediklerinin derin bir sahtekarlık barındırdığını iddia etmelerine izin veriyor. Ve bunun gerçekten gerçek olduğunu kanıtlamanın son derece zorlayıcı olmasına yol açıyor. 

SON OLARAK BİR DEEPFAKE İÇERİĞİNİ NASIL TESPİT EDEBİLİRİZ?

Bu sürekli olarak gelişen ve epey karmaşık olan bir teknoloji olsa da eğer nereye bakacağınızı biliyorsanız, deepfake’leri fark edebilirsiniz.

Bir kişiyi hiç yapmadığı veya söylemediği şeyleri yapıyormuş ya da söylüyormuş gibi göstermek için kullanılan teknoloji kafa karıştırıcı gibi görünse de aslında erişimi epey kolay. 

Neyin gerçek, neyin sahte olduğunu ayırt etmek için deepfake uzmanı olmanıza gerek yok. İşte bazı ipuçları:

1. Acele etmeyin ve içeriğe tekrar bakın. Paylaşmadan önce düşünün. Kendinize sorun: Bu gerçekten doğru olabilir mi? Böyle bir şeyin olması beklenebilir mi? Eğer emin değilseniz de paylaşmayın. 

2. Farklı ve güvenilir kaynaklardan aynı hikayeyi veya anlatıyı bulup bulamayacağınızı hızlıca kontrol edin. Kısa bir internet araması size gerçek hikayeye dair ipuçları verecektir.

3. Başka bir sürüm bulup karşılaştırmayı deneyin. Bir iddiaya, bir resme veya videoya güvenmiyorsanız, bunu bir Google veya farklı bir arama motoru üzerinden tanımlayın. Ardından başka bir sürüm bulun ve iki sürümü karşılaştırın. Bunun için standart bir internet araması kullanabilir veya tersten görsel aramayı deneyebilirsiniz.

4. Sentetik ve manipüle edilmiş içeriklerde neredeyse görünmez olan ipuçlarını yakalamak zor bir iş. Bu tür manipülasyonlar, bir videoda garip sıçramalarla, ses vurgusu değişikliğiyle, düşük kaliteli sesle, bulanık noktalarla, garip uzuv şekilleriyle ve diğer olağandışı tutarsızlıklarla tespit edilebilir. Duyularınıza ve içgüdülerinize güvenin. Her zaman kendinize sorun: Bu mantıklı mı? Bu gerçekten doğru olabilir mi? Dikkatlice bakın ve her zaman iki kez bakın. Ayrıntılara odaklanın ve bir arkadaşınızdan yahut bir meslektaşınızdan ikinci bir görüş isteyin.

5. Deepfake tespit etme ipuçlarına bakın: Mükemmel simetrik bir yüz, uyumsuz küpeler, sıra dışı kulak, burun ve diş şekilleri, kontrast kaybı, boyunda, saçta veya parmaklarda tutarsızlıklar.

6. Bazen bu tutarsızlıkları tespit etmek için bir videoyu kare kare izlemeniz gerekebilir. Bunu bilgisayarınızdaki bir video oynatıcıyla (örneğin VLC) veya çevrimiçi olarak watchframebyframe.com ile yapabilirsiniz.

7. Dudak senkronizasyonunu tespit etmek için ağız ve dudak hareketlerini yakınlaştırın ve bunları kendi davranışınızla karşılaştırın. Belli bir ses çıkarırken bir ağız nasıl görünmelidir?

ALINACAK DERS

Çoğu dezenformasyonun yayılmasının arkasında bir sebep var: Şüphe yaratmak, popüler inançları desteklemek yahut başka inançlara karşı çıkmak. Bağlamdan arındırılmış, düzenlenmiş veya sahte olarak üretilmiş görüntüleri ve sesi doğrulamak çok zor. Yine de şimdilik, deepfake’i daha iyi tespit etmek için kendinizi eğitebilirsiniz. Nasıl mı? Yukarıdaki yedi noktanın üzerinden geçerek.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki içerik:

Dünyayı saran dijital tehlike!