e
sv

EYT’de maaş krizi

27 Nisan 2023 11:33
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

İktidarın Nisan ayında EYT’li bireylerin ilk maaşlarının ödeneceği yönündeki sözüne rağmen, hala birçok EYT’li kişi işlemlerin tamamlanmasını bekliyor. Emeklilik başvurusunda bulunanların sadece %15’i ilk maaşlarını almış durumda.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Yasası, seçim öncesi iktidarın attığı en önemli adımlardan biriydi ve yürürlüğe girişinin üzerinden 45 gün geçmesine rağmen, hala 1 milyondan fazla kişi ilk maaşlarını bekliyor. DW Türkçe’den Pelin Ünker’in haberine göre, yeni yasayla emekliliğe hak kazanan ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuru yapanların yaklaşık dörtte birinin işlemleri onaylandı, ancak maaş, fark ödemesi veya ikramiye hesabına yatanların oranı sadece %15’te kaldı.

Resmi Gazete’de 3 Mart 2023’te yayımlanan yasa kapsamında, bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 600 bin kişi emeklilik için başvuruda bulundu. Ancak, sadece yaklaşık 400 bin kişinin emeklilik işlemleri onaylandı ve bunların içinden ödeme alanların sayısı yaklaşık 200-250 bin civarında kaldı. Bu durum, EYT’li bireylerin haklarının gecikmeli ve yetersiz bir şekilde verildiğini göstermektedir.

‘EYLÜL AYINI BULUR’

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, yasanın çıkmasının ardından başvuru yapanlar arasında hala sonuç alamayanların olduğunu ve sürecin Eylül ayına kadar uzayabileceğini söylüyor. Erdursun’a göre, Mart ayında başvuruların başlamasıyla birlikte sürecin Eylül-Ekim aylarına kadar sürebileceği öngörülmüştü. Ancak Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in Nisan ayında herkesin aylıklarını alacağına dair açıklamaları gerçeği yansıtmıyor. Erdursun, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bir kapasitesinin olduğunu ve bu nedenle Nisan ayında tüm başvuruların sonuçlanmasının matematiksel olarak mümkün olmadığını belirtiyor.

‘GÜNDE 8-10 DEFA KONTROL EDİYORLAR’ 

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Çalışma Bakanı Sayın Vedat Bilgin’in açıklamalarının vatandaşlarda beklenti yarattığına dikkat çekerek, “Yasanın çıktığı gün müracaat edenler arasında sonuçlarını hala alamayanlar var. Sürecin Eylül ayına kadar uzayabileceğini söylemiştik. Aslında matematiksel olarak Nisan ayında herkesin aylığını alması mümkün değildi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bir kapasitesi var” şeklinde konuştu.

Erdursun, emekli aylıklarının gecikmesi durumunda vatandaşların hak kaybı yaşamayacaklarını belirterek, toplu para ödemelerinin yapılacağını söyledi ve hükümet yetkililerinin sürecin uzamasıyla ilgili vatandaşları rahatlatacak açıklamalar yapması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sisteme girerek aylıklarının yatıp yatmadığını kontrol etmek isteyen vatandaşların olduğunu da sözlerine ekledi.

‘BU SEFER SGK’YE TAKILDIK’

2014 yılından bu yana Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunlarına çözüm arayan EYT Federasyonu, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hem personel hem de sistem olarak yetersiz kaldığına dikkat çekiyor. Federasyonun Genel Başkanı Arzu Lastikçi’ye göre, SGK önceden önlem almadığı için sistemde arızalar da görülmekte: “Yasa bir yıldır çıkacağı söyleniyordu. Ancak e-devlet üzerinden başvuru yapmış ve işlemleri onaylanmamış kişiler, kuruma sorgulama yapmak için gittiklerinde, aşırı bir yığılma olduğunu fark ediyorlar. Bu nedenle kurum, önceden önlem almalıydı.”

Maaşları yatmayan EYT’lilerin bayramda da mağdur olduğunu belirten Lastikçi, bayram öncesinde çözüm odaklı bir yaklaşımla EYT’ye başvuru yapan herkesin hesabına en düşük emekli maaşı kadar bir meblağ yatırılabileceğini ve işlemler tamamlandığında bu rakamın mahsup edilerek geri kalan ödemelerin yapılabilineceğini ifade ediyor.

“23 yıl bekledik, yine halen beklemekteyiz. Bu sefer de SGK’ya takıldık” diyen Lastikçi, “Evet, bir hak kaybı olmayacağı söyleniyor ama ekonomik durumu müsait olmayan, hiçbir geliri olmayan bir insanın bir günü geçirmesi bile eziyet ve zulüm haline geliyor. Yine bir mağduriyet yaratılıyor” şeklinde ekliyor.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki içerik:

EYT’de maaş krizi