e
sv

Geleceğin Teknolojileri Neler?

01 Eylül 2022 17:00
avatar

admin

  • e 1

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Geçmişten günümüze teknoloji hızla ilerleme katetmektedir. Bunlarla hayatımız her alanında önemli gelişmeler yaşandı. Bilim, sağlık, eğitim, üretim, sosyal ve eğlence alanlarında devrim niteliğinde gelişmeler yaşandı. Öyle ki izlediğimiz birçok filmde senaryo olan olaylar günümüzde gerçekleştiğini görebilmekteyiz.

Önümüzdeki son 10 yıl ile geçtiğimiz son 10 yıl arasında muazzam derecede yeniliklerin olacağını da ön görebiliriz.

Peki gelecekte bizi ne tür teknolojik gelişmeler yaşanacak…

Yapay zekâ

Yapay zekâ ile enerji, sanayi ve üretimde çok büyük katkılar olacak büyük veri üzerinden değerlendirme ve sonuca varım çok daha düzenli ve daha az kritik hale gelecek.

Uzay yolculukları

Mars gezegeninin Dünya ile benzer özelliklere sahip olduğu ve orada yaşam olabileceği tartışmalarının yanı sıra araştırmacılar, Mars’a geziler düzenleyerek koloniler kurma çalışmaları da devam ediyor. Ancak bunun olabilmesi için öncelikle önemli boşlukların ve teknolojinin giderilmesi gerekmektedir. Bu süreçte aşılması gereken sorunlardan ilki bu yükü Mars’a taşıyan enerjiyi, yüksek radyasyonu ve oksijeni üretebilen teknolojidir. Gezegende kaldığı sürece yaşamın kaynağı olan oksijeni üretebilecek bir sistem kurmak gerekiyor.

İnsansı robotlar

İnsansı robotlar, yapay zekâ ile donanımlı olan bu robotlar endüstride önemli çalışmaları gözlene bilmektedir. Gelecekte ise bunun birebir insana benzer modelleri olacak ve insanların yapamadığı birçok işin üstesinden gelebilecek.

Sanal gerçeklik

Gelecekte endüstriyel işyerlerinde interaktif görselleştirmeye ve üretim hatlarında problem çözmeye olanak sağlayacak sanal gerçeklik teknolojisi; Başta oyun sektörü olmak üzere turizm sektöründen eğitime, sağlıktan askeri teknolojilere, mimari uygulamalardan perakende ve üretim süreçlerine kadar birçok sektörün ayrılmaz bir parçası olacak.

5G Teknolojisi

5G teknolojisi tamamen hazır olduğunda, mevcut bağlı sistemlerden 1000 kat daha fazla mobil veri işleyebilecek. Ayrıca otomobil ve ev aletleri gibi sabit ve mobil sistemleri birbirine bağlamak ve ekonomide devrim yaratmak için dev bir iskelet görevi görecek.

Akıllı şehirler

Akıllı şehirler, İnsanlara ve doğaya zarar veren gürültü, çevre kirliliği ve plansız kentleşme gibi sorunları ortadan kaldıran, insanların daha güvenli ve sürdürülebilir yaşaması için teknolojik ve çevre dostu sistemlerle oluşturulmuş alanları amaçlar.

Dijital alışveriş

Alışveriş de dijitalleşiyor ve çevrimiçi alışveriş yaparken vücut ölçülerinizi 3D olarak kaydettiğiniz için satın aldığınız her şeyi tıpkı giyiyormuş gibi dijital ortamda üzerinizde deniyor olabileceksiniz.

Sürücüsüz araçlar

Şerit takip, akıllı park etme ve araç-mesafe izleme gibi güvenlikle ilgili sistemlerin yanı sıra, kendi kendine yeten, kazaların olma ihtimalini azaltmak gibi birden çok amacı olan, otomatik gibi özelliklerle yol kullanıcıları, arabada sesli komutlara cevap veren dinlediğiniz radyo istasyonunun yapay zekâ sistemlerinin öğrenilmesi sayesinde aktivasyonu. Yakın gelecekte otonom sürüş teknolojisine sahip otomobilleri görmeye başlayacağız.

Nesnelerin interneti

İnternete bağlanabilen cihaz sayısı her geçen gün artıyor. Yakın gelecekte milyarlarca nesnenin birbirine bağlanacağı tahmin ediliyor. Akıllı bileklikler, saatler, gözlükler ve giysiler, ev otomasyon sistemleri, akıllı arabalar ve daha fazlası. Hepsi yakın gelecekte Wi-Fi ve Bluetooth teknolojisi ile internete bağlanabilecek.

Blockchain teknolojisi

Blockchain etrafında birçok alanda çeşitli uygulamalar bulunmaktadır. Örneğin blok zinciri sayesinde sağlık birimleri oluşturulacak ve tüm sağlık bilgilerini içeren bir ekosisteme bağlanarak hasta ile ilgili tüm süreçler daha verimli ve hızlı bir şekilde yönetilecektir.

Blockchain aracılığıyla dijital hakların güvence altına alınması da bugün tartışılacak olan blockchain örneklerinden biridir. Sanatçıların eserlerini blockchain sisteminde yayınlayarak kullanım koşullarını ve telif haklarını kontrol edebildiği ölçüde. Ayrıca, her ürünün üretim aşamasından son tüketiciye kadar olan tüm süreçlerinin yakından takip edildiği, kişilerin tüm bilgilere anında ulaşabildiği ve bildirimler aldığı tedarik zinciri yönetimi uygulanmaktadır.

Bu teknolojiler günümüzde kullanılmaktadır fakat gelecekte daha yaygın hale gelip daha gelişmiş bir şekilde olacağı görülmektedir.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki içerik:

Geleceğin Teknolojileri Neler?