e
sv

Günlük Hayatta İsmini Çok Fazla Duymaya Başladığımız Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?

03 Eylül 2022 16:06
avatar

admin

  • e 1

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Giderek hayatımızda yer edinmeye başlayan ve gün geçtikçe adını daha yaygın alanlarda duymaya başladığımız IoT bir diğer adıyla nesnelerin interneti nedir ve tam olarak hangi alanlarda kullanılmaktadır?

Çeşitli sektörlerdeki kuruluşlar tarafından giderek daha fazla benimsenen IoT teknolojisi, şirketlerin daha verimli çalışmasına, daha iyi müşteri hizmeti sunmasına ve karar verme süreçlerini daha verimli hale getirmesine olanak tanır.

Kısaltması IoT olan “Internet of Things” Türkçedeki karşılığı ile nesnelerin interneti, Günlük hayatın nesnelerinin internet sayesinde diğer nesnelerle bilgi paylaşmasını sağlayan ve nesnelerin birbirleriyle mükemmel bir şekilde senkronize edilmesini sağlayan bir teknolojidir. Bu teknoloji, çevreden verilerin toplanmasına, iletilmesine ve işlenmesine izin veren akıllı çevrimiçi cihazlardan oluşur. IoT cihazları, toplanan verileri ağ geçidi üzerinden iletir, bir bulut sistemine veya verilerin analiz edildiği başka bir terminal cihazına bağlayarak paylaşır. Çalışmalarının çoğunu insan müdahalesi olmadan yapar ve birbirlerinden aldıkları bilgilere göre diğer bağlı cihazlarla iletişim kurar.

Bu teknolojiyi oluşturan 4 temel unsur vardır bunlar:

Nesne: Karar vermek için internete ve birbirine bağlı cihazları temsil eden bir kavramdır. Bu nesneler, dahili sunucu ile harici ortam arasında iletişime izin veren gömülü bir sistem kullanır.

Veri: Yapılandırılmış veriler, bir bilgisayar tarafından kolayca sınıflandırılabilen, sorgulanabilen ve analiz edilebilen dosyalar veya veriler olarak görülür. Ham veriler olarak da bilinen yapılandırılmamış veriler, bir veri tabanında belirtilen klasik biçimlere dönüştürülmemiş verilerdir. Veri aktarımı ve depolama gibi süreçlerin verimliliği, başarılı veri yönetimi için kritik öneme sahiptir.

İnsan: Sadece çok fazla veri çok şey ifade etmez. Veriler, insanların uygun ve etkili kararlar almak için harekete geçebilecekleri faydalı bilgilere dönüştürülmelidir. Bunun için M2M (Machine to Machine), M2P (Machine to People) veya P2P (People to People) işlemlerinden biri uygulanmalıdır.

Süreç: Diğer IoT bileşenlerinin koordineli çalışmasını ifade eder. İnsanlar, nesneler ve veriler arasındaki etkileşimi kolaylaştıran süreçler, bilgilerin doğru zamanda doğru kişiye iletilmesini sağlar.

Nesnelerin interneti hangi alanlarda avantaj sağlamaktadır:

Akıllı şehir uygulamaları

İmalat uygulamaları

İnşaat uygulamaları

Bilişim sektörü uygulamaları

Sağlık uygulamaları

Ticaret uygulamaları

Lojistik uygulamaları

Nesnelerin interneti ne tür avantajlar sağlamaktadır:

Artan verimlilik ve azalan iş yükü

Etkin operasyon yönetimi

Kaynakların ve varlıkların daha iyi kullanımı

Kapsamlı pazarlama ve iş geliştirme

İyileştirilmiş müşteri hizmetleri

Daha iyi ticari fırsatlar

Gibi alanlarda kolaylıklar ve verimler sağlamaktadır.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki içerik:

Günlük Hayatta İsmini Çok Fazla Duymaya Başladığımız Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?