2021 yılında dünya çapında 10,6 milyon yeni tüberküloz vakası teşhis edilmesine rağmen 1,6 milyon kişi tüberkülozdan hayatını kaybetti.
Türkiye, her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlayarak, halkı tüberküloz (TB) konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla “Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası” düzenlemektedir.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Daire Başkanlığı’nın çalışmasından derlenen bilgilere göre, toplumda “verem” olarak bilinen verem, kemik, deri ve diğer tüm doku ve organları etkileyebilen hava yoluyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Gözler, özellikle akciğerler. Birkaç ilacın düzenli kullanımı ile %95-99 oranında iyileşme sağlanmakta ve tedavi süresi 6-2 ay arasında değişebilmektedir.
Tüberküloz, tedavi sürecinin uzun ve pahalı olması, hastayı, ailesini ve çevreyi etkilemesi nedeniyle “biyopsikososyal” bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
COVID-19’DAN SONRA İKİNCİ ÖLÜM NEDENİ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin verem basili ile enfekte olduğunu, %5-10’unun ise aktif hastalık geliştirdiğini tahmin ediyor.
2021’de son verilere göre dünya çapında yaklaşık 10,6 milyon yeni tüberküloz vakası ve tüberkülozdan 1,6 milyon ölüm meydana geldi.
Tüberküloz, Covid-19’dan sonra dünyada bulaşıcı hastalıklardan ölümlerin ikinci önde gelen nedeni oldu.
ÖLÜM SAYILARINI YÜZDE 90 ORANINDA AZALTMA HEDEFİ
Birleşmiş Milletler, dünya çapında tüberkülozla mücadele etmek için Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden birini “2030’a kadar tüberkülozu bitirmek” olarak belirledi.
DSÖ ise veremi Sonlandırma Küresel Stratejisi kapsamında “DSÖ Avrupa Bölgesi verem Eylem Planı 2023-2030″u hayata geçirdi.
Bu eylem planı, Türkiye dahil DSÖ Avrupa Bölgesi’nde 2015 yılı verilerine göre verem artışını %80 ve TB ölümlerini %90 oranında azaltmayı amaçlamaktadır.
TÜRKİYE’DEKİ TÜM TANI VE TEDAVİ SÜREÇLERİ ÜCRETSİZDİR
Düzenli ilaç kullanımı ile tedavisi mümkün olan verem hastalığında Türkiye’deki tüm sağlık kuruluşlarında ücretsiz teşhis ve tedavi hizmeti verilmektedir.
Kararname ile vatandaşlara temin edilen verem hastalarının tedavisinde kullanılan tüm ilaçları da Sağlık Bakanlığı temin ediyor.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde hastaların tedavisi için aylık şartlı maddi destek sağlandı. Düzenli tedavi ve kontrolleri olan, maddi ve sosyal sıkıntı yaşayan hastalar. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan “Veremsiz Türkiye” hedefine ulaşılabilmesi için bebeklerin BCG aşısı ile zamanında aşılanmaları, uzun süreli öksürüğe maruz kaldıklarında veya hastalandıklarında kişisel ve toplumsal hijyen kurallarına uymaları gerekmektedir.
Verem durumunda hemen en yakın sağlık merkezine gitmeli, verem hastası ve yakınları ilaçlarını almalıdır. Düzenli ve sağlık profesyonellerinin gözetiminde kullanılmaları çok önemlidir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Verem (Tüberküloz) nedeniyle 1,6 milyon kişi hayatını kaybetti
Yorum Yaz