e
sv

Yapay Zekâ Alanında Devrim!

06 Eylül 2022 21:56
avatar

admin

  • e 1

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Meta’nın üzerinde çalıştığı yapay zekâ insanların düşüncelerini okudu.

Facebook, WhatsApp ve Instagram’ın çatı kuruluşu olan Meta, yapay zekâ alanında önemli bir başarıya imza attı.

Bu alandaki çalışmalarını daha da ileriye taşıyan teknoloji devi, insan zihnini okuyabilen bir program geliştirdi.

Hazırlanan programın başarı oranının bir hayli yüksek olduğu ortaya çıktı. Beyin dalgalarını takip eden program, kişilerin düşüncelerini yüzde 73 doğruluk payıyla tahmin ederek yazıya döktü.

Meta, geliştirdikleri bu yeni girişim özellikle tıp alanında devrim yaratabileceğini söylüyor.

Şirket bünyesinde çalışan bilim insanlarının yaptığı en son araştırmada daha önceki çalışmalar için başa birilerine şaka amaçlı hemen hemen benzer bir alet yerleştirilmiş bireylerin kayıtlarından faydalanıldı. Bahsi geçen alet beyni ölçmeye yarayan EEG ve MEG sensörlerini kapsıyordu.

Akademik kurumlardan elde edilen bu datalar, İngilizce ve Felemenkçe sesli kitap, kelime veya cümleler dinleyen 169 gönüllü insanın 150 saat boyunca kaydedilen beyin dalgalarından meydana geliyordu.

İnsanlardan alınan kayıtlar Meta’nın hazırladığı yeni yapay zekâ programına gösterildi. Programın gönüllülerin dinlediği konuşmaların kodlarını çözebildiği ve bunları yüksek doğrulukla kelimelere dökebildiği anlaşıldı. Ancak tahminin doğru kabul edilmesi için, yapay zekanın sunduğu 10 ihtimalden birinin tutması yetiyor.

Program, sık kullanılan 793 kelime üzerinden yüzde 73 başarı oranını tutturdu. Şirket yetkililerine göre bu, yapay zekanın gündelik hayattaki kelimelerin büyük bir kısmını çözebileceği anlamına geliyor.

Beyin aktivitelerini izleyerek ne konuşulduğunu anlamak, aslında sinirbilimcilerin uzun süredir üzerinde çalıştığı bir konu. Ancak bunun için başvurulan yöntemler beyne çip yerleştirmek gibi invaziv (cerrahi operasyon gerektiren) tekniklere dayanıyor.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki içerik:

Yapay Zekâ Alanında Devrim!